• „Nie zapomnieliśmy o małych ośrodkach”. Już ponad 3 700 000 zł trafiło do szpitali!

- Nie zapomnieliśmy o małych ośrodkach i małym powiatowym szpitalom przekazaliśmy bardzo dużo pieniędzy - podkreśliła szefowa Fundacji TVN "Nie jesteś sam" Katarzyna Kolenda-Zaleska. Podczas akcji #koncertdlabohaterów w Player.pl dzięki Państwa pomocy udało się zebrać prawie pięć milionów złotych. Wsparcie otrzymało już kilkadziesiąt placówek ochrony zdrowia w całym kraju. Zbiórka trwa. W ubiegłą sobotę w Player.pl transmitowany był #koncerdlabohaterów, w którym - bez wychodzenia z domów - wzięli udział najpopularniejsi polscy artyści, między innymi Maryla Rodowicz, Beata Kozidrak, Roksana Węgiel, Igor Herbut, Patrycja Markowska, Margaret, Kasia Stankiewicz, zespoły Sorry Boys, Blue Cafe i Enej. Podczas koncertu ruszyła zbiórka Fundacji TVN. Zgromadzone środki przekazywane są na walkę z pandemią COVID-19, czyli zakup potrzebnych środków ochrony indywidualnej dla służb medycznych i ratunkowych: kombinezonów, maseczek, gogli, przyłbic, rękawic i czepków. Jak powiedziała w TVN24 szefowa Fundacji TVN "nie jesteś sam", dziennikarka Katarzyna Kolenda-Zalewska, udało się zebrać już prawie pięć milionów złotych, a wciąż można wpłacać pieniądze. Do akcji można się włączyć, wysyłając SMS o treści "Pomagam" pod numer 7126 (koszt 1,23 zł z VAT) lub dokonując wpłaty na konto Fundacji TVN "Nie jesteś sam": 10 1140 1010 0000 2581 1800 1077 (mBank). Prowadzona jest także zbiórka na stronie Fundacji TVN oraz portalu Facebook. - Te pieniądze cały czas rosną i my nawet nie nadążamy z ich księgowaniem. Jest już więc prawie 5 milionów złotych, za co chciałbym państwu bardzo podziękować – podkreśliła Katarzyna Kolenda-Zaleska. - Państwo nam zaufali i mam nadzieję że my to zaufanie oddajemy poprzez dofinansowanie szpitali w całej Polsce. Można w dalszym ciągu wpłacać pieniądze na specjalne konto, które zostało uruchomione właśnie po to, żeby wspierać walkę z koronawirusem, właśnie za pomocą SMS-ów, za pomocą BLIK-ów, za pomocą przelewów. Czekamy na Państwa, bo jak widać te pieniądze są ciągle potrzebne - dodała. Katarzyna Kolenda-Zaleska zacytowała maila od pani Iwony, pielęgniarki ze szpitala w Nowym Mieście Lubawskim, która zwróciła uwagę na braki niezbędnego sprzętu w jej placówce. - Napisała: wszyscy pomagają dużym ośrodkom, a o nas pewnie zapomnieliście. Więc ja chciałam powiedzieć - nie, pani Iwono, nie zapomnieliśmy o małych ośrodkach i małym powiatowym szpitalom przekazaliśmy bardzo dużo pieniędzy - powiedziała. Do tej pory z zebranych pieniędzy 3 760 000 zł zostało przekazane na wsparcie walki z koronawirusem. Te szpitale otrzymały już pomoc:

1. Szpital Miejski w Zabrzu Sp. z o.o.
  2. Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Nowej Dębie
  3. Szpital Powiatowy w Nowym Mieście Lubawskim Sp. z o.o.
  4. Instytut Matki i Dziecka w Warszawie (Fundacja Instytutu Matki i Dziecka)
  5. Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Leżajsku
  6. Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Kościanie
  7. Powiatowy Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim
  8. Ars Medical Sp. z o.o., Piła
  9. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Sulechowie
  10. Breast Cancer Unit, Centrum Onkologii - Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  11. Szpital Miejski im. Jana Garduły w Świnoujściu sp. z o. o.
  12. Szpital Powiatowy w Rykach Sp z o.o.
  13. Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. dr. E. Warmińskiego w Bydgoszczy
  14. Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Nisku
  15. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Kolejowy w Wilkowicach-Bystrej
  16. Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony w Szczecinie
  17. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej ETER-MED. w Gdańsku
  18. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Najświętszej Maryi Panny w Częstochowie
  19. Szpital Powiatowy w Rawiczu Sp. z o.o.
  20. Wojewódzki Szpital Zespolony  im. Ludwika Perzyny w Kaliszu
  21. Zespół Opieki Zdrowotnej w Skarżysku-Kamiennej
  22. V Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką, Kraków
  23. Szpital Specjalistyczny im. J.Dietla w Krakowie
  24. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Elmedcar w Elblągu (transport medyczny)
  25. Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Cieszynie
  26. Centrum Medyczne Hipokrates w Gnieźnie
  27. Zespół Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu
  28. Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Banacha w Warszawie
  29. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej MSWiA w Białymstoku
  30. Mazowiecki Szpital Wojewódzki w Siedlcach
  31. Szpital Uniwersytecki w Krakowie
  32. Alab Laboratoria Sp. z o.o.
  33. Szpital Wolski w Warszawie
  34. Szpital Wojewódzki im Prymasa Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Sieradzu
  35. Powiatowy Szpital im. Władysława Biegańskiego w Iławie
- Nie wiemy, jak się sytuacja potoczy. Oby pandemia się jak najszybciej skończyła, ale my jesteśmy gotowi i otwarci na wszelkie prośby, na wszelkie sugestie. Sytuacja każdego dnia nas zaskakuje, te liczby nas przerażają, ale pracujemy i chcemy pomagać – dodała Katarzyna Kolenda-Zaleska. Wcześniej Fundacja TVN „nie jesteś sam” przekazała Centrum Zdrowia Dziecka 100 tysięcy złotych na zakup wymazówek do testów na obecność koronawirusa, środków ochrony indywidualnej oraz środków do dezynfekcji oraz 1 000 000 zł na zakup testów diagnostycznych wykrywających koronawirusa, z których korzystają szpitale i inne placówki medyczne.