"Zdrowie w głowie" to projekt społeczny realizowany przez Fundację TVN, którego celem jest stworzenie gabinetów psychologiczno-psychiatrycznych w szpitalach na terenie całej Polski. Będą to miejsca w placówkach dla dzieci i dla dorosłych przeznaczone do spotkań psychologów, terapeutów i lekarzy psychiatrów z pacjentami i ich rodzinami. Jeden z takich gabinetów został wyremontowany w szpitalu w Sokółce.

Szpital w Sokółce ma ponad 10 oddziałów, na którym leczone są dzieci, młodzież i dorośli. Wszyscy pacjenci - jeśli czują taką potrzebę - mogą skorzystać ze wsparcia i pomocy psychologa.

- Wraz z problemem ze zdrowiem pojawiają się problemy natury psychologicznej i emocjonalnej. Obecnie zatrudniony psycholog, który pracuje w szpitalu, miał maleńki pokoik, który nie był zbytnio komfortowy, a w takich sytuacjach, w których pacjenci mają problemy, fajnie, że mają teraz taką strefę komfortu, w której mogą znaleźć ukojenie dla sfery psychicznej - opowiada Anna Marta Aniśkiewicz, dyrektorka szpitala w Sokółce.

Jak podkreśla, komfort pacjenta jest bardzo ważny. - Każdy z nas wie, że lepiej się rozmawia, siedząc z wygodnym fotelu, na kanapie. To nas rozluźnia, to nas otwiera. Mnie również jest łatwiej z takimi ludźmi rozmawiać - powiedziała przed kamerą TVN24.

Fundacja TVN

Zapisz się do newslettera:

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z działaniami Fundacji TVN.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację TVN z siedzibą w Warszawie przy ul. Wiertniczej 166 w celu otrzymywania newslettera.

Szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych można znaleźć w Polityce prywatności.