Młodych ludzi, którzy doświadczają kryzysu psychicznego, jest coraz więcej. Niestety część z nich ma trudności z dotarciem do specjalisty i otrzymaniem pomocy. Wyjściem z tego impasu może być wspólna inicjatywa Fundacji TVN i Fundacji OFF School - "Punkt zwrotny". Co warto wiedzieć o tej akcji?

Akcja "Punkt zwrotny"

Osoby, które doświadczają kryzysu psychicznego, często - w pierwszej kolejności - szukają pomocy u rówieśników. Akcja "Punkt zwrotny" ma uczulić młodych ludzi na niepokojące sygnały, które mogą dostrzec u kolegów czy koleżanek, a także uczyć ich, jak mądrze pomagać osobie, która zmaga się z kryzysem psychicznym.

- „Punkt zwrotny, czyli wsparcie rówieśnicze ratuje życie", bo tak nazwaliśmy tę akcję. 70 proc. młodych osób w pierwszej kolejności - w przypadku kryzysu psychicznego - zwraca się do osoby rówieśniczej. Do kolegi, do koleżanki, do kogoś z rodziny, ale raczej jest to osoba rówieśnicza, nie dorosły. Myśmy pomyśleli, że jeśli wyposażymy te osoby w podstawową wiedzę czego nie robić i co mogą zrobić, pewne najmniejsze czynności, [...] to może się okazać znaczącą zmianą w skali tego działania - powiedział w Dzień Dobry TVN Grzegorz Święch, założyciel Fundacji OFF School.

Prowadzona przez niego fundacja przygotowuje dla szkół scenariusze lekcji na tematy ważne społecznie. - Które to lekcje prowadzą młode osoby w tzw. edukacji rówieśniczej, czyli to się nazywa odwrócona klasa, czyli uczeń staje przed klasą i prowadzi lekcje na dany temat. Te scenariusze są bardzo precyzyjnie opisane, więc tam nie ma miejsca na pomyłkę, bo najprostszą rzeczą, jaką może zrobić ta osoba, to przeczytać ten scenariusz i ta lekcja już się odbywa - tłumaczył.

Fundacja OFF School i Fundacja TVN wspólnie z pomocą ekspertów przygotowały pakiet 11. takich scenariuszy, które trafiły do 20 tysięcy szkół podstawowych i ponadpodstawowych.

Jak pomagać młodym ludziom, którzy doświadczają kryzysu psychicznego?

- Kryzys zdrowia psychicznego, który dotyczy prawie miliarda osób na całym świecie, to nie jest sprawa, którą da się załatwić. To jest ogromny proces ogromnej pracy [...]. Nasze partnerstwo od strony Fundacji TVN pokazuje, że my chcemy jak najbardziej angażować się w projekty, które ambitnie i szeroko chcą rozwiązywać problem kryzysu zdrowia psychicznego u młodych ludzi i to, że projekt, o którym mówimy, dociera do 20 tysięcy szkół i będzie miał przełożenie na ok. 5 milionów młodych ludzi w Polsce, jest dla nas czymś ogromnie, ogromnie wartościowym, co chcemy dalej wspierać - tłumaczyła Zuzanna Lewandowska, Prezes Zarządu i Dyrektor Zarządzająca | President & CEO, Fundacja TVN.

Prezes Fundacji TVN zaprosiła wszystkich na otwarcie Centrum Psychiatrii i Onkologii przy Centrum Zdrowia Dziecka. Zaplanowane jest ono na styczeń przyszłego roku. - To jest centrum specjalnie dla dzieci i młodzieży. Też jesteśmy na półmetku ogromnego projektu, który przy 30 szpitalach w całej Polsce buduje gabinety psychiatryczno-psychologiczne. [...] Zapraszamy do Krakowa, będzie otwarcie ogrodu sensorycznego [...]. Duże projekty przed nami, kolejne wyzwania. Ale także partnerstwo oraz praca samodzielna fundacji, po to, aby wspierać zarówno przeciwdziałanie, zapobieganie kryzysowi, jak i szeroko pojętą edukację. Nie tylko edukację, o jakiej mówimy, ale także wspieranie, [...] docieranie do kandydatów na psychiatrów, psychologów, ekspertów średniego szczebla, żeby tę grupę, która jest dzisiaj ogromnie skromna [...] poszerzać i w związku z tym systemowo polepszać tę opiekę w Polsce - stwierdziła.

Fundacja TVN

Zapisz się do newslettera:

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z działaniami Fundacji TVN.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację TVN z siedzibą w Warszawie przy ul. Wiertniczej 166 w celu otrzymywania newslettera.

Szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych można znaleźć w Polityce prywatności.